Het belang van een goede hygiëne, want niemand zit graag naast iemand die stinkt in de klas. Een goede lichaamshygiëne heeft dus een sociale functie.

hygieneDaarnaast is goede lichaamshygiëne natuurlijk belangrijk voor het behoud van een goede gezondheid. De huid, handen, haren, tanden en kleren moeten goed schoon worden gehouden. Iedereen komt namelijk in aanraking met vuil en ziektekiemen, zoals bijv. uitlaatgassen, stof, zweet, urine en ontlasting. Ziektekiemen en bacteriën kunnen op veel manieren verspreid worden, via de handen, door de lucht, via voorwerpen of lichaamsvloeistoffen.

Belangrijke aandachtspunten!

Huid
De huid bedekt het hele lichaam en beschermt tegen kou, warmte, uitdroging en infecties. De huid heeft dus een belangrijke functie. Helaas komt de huid ook in aanraking met vuil en ziektekiemen. Daarom is het belangrijk de huid iedere dag te wassen. Gebruik daarbij niet al te veel zeep, want dan droogt de huid te veel uit. Daarnaast stimuleert wassen de bloedsomloop en dat geeft een prettig ontspannen gevoel. Dit kan een reden zijn om uw kind 's avonds een bad of douche te laten nemen. Het bevordert de nachtrust.

Handen
Was de handen in ieder geval voor het eten en na elk toiletbezoek. Knip de nagels regelmatig en houd ze kort. Dit helpt besmetting met wormpjes te voorkomen.

Haren
Kam of borstel de haren iedere dag. Was het haar zo vaak als nodig is, maar in ieder geval éénmaal per week. Bij dagelijks gebruik is een milde shampoo, zoals babyshampoo aan te bevelen. Verder kunt u het beste de haren eens per week controleren op hoofdluis en/of neten.

Oren
Reinig de oorschelp regelmatig met behulp van een wattenstaafje. U moet niet met het wattenstaafje in de gehoorgang komen, want dan kunt u oorsmeer naar binnen duwen, waardoor een prop kan ontstaan. Dit kan het gehoor belemmeren.

Gebit
Poets minimaal twee keer per dag: na het ontbijt en voor het slapen. Om tanderosie te voorkomen moet met het poetsen gewacht worden tot een half uur na het eten. Plaats de borstel half op het tandvlees en half op de tanden en maak korte rustige heen en weer gaande bewegingen van links naar rechts. Hierdoor blijft ook het tandvlees gezond. Ga elk half jaar voor controle naar de tandarts. Gebruik een goede tandenborstel en tandpasta met fluoride. Zodra de haren van de tandenborstel krom gaan staan, is het tijd om een nieuwe in gebruik te nemen.

Voeten
Droog de voeten goed af na het wassen, vooral tussen de tenen om het gevaar van schimmelinfectie en kloven te verkleinen. Trek vooral bij zweetvoeten dagelijks schone katoenen of wollen sokken aan. Laat uw kind goedpassende schoenen en in de zomer sandalen dragen. Zo kunnen de voeten het beste ademen. Draag rubberen laarzen alleen als het echt nodig is. Houd de teennagels kort en schoon. Knip ze recht af om ingroeien te voorkomen. Voetwratten kunt u eventueel zelf behandelen met aanstipvloeistof. Bij veel en pijnlijke wratten kunt u voor behandeling naar de huisarts gaan.

Kleren
Verschoon ondergoed dagelijks. Ondergoed houdt de warmte vast en neemt transpiratie, huidvet en soms enkele druppels urine op. Gebruik zoveel mogelijk in de zomer katoenen en in de winter wollen kleding. In synthetische kleren transpireer je meer. Sportkleding moet ruim zitten en goed wasbaar zijn. Goede stevige sportschoenen mogen, ook om blessures te voorkomen, zeker niet ontbreken.

De intieme verzorging
De billen en schaamstreek zijn gedeelten van het lichaam waar zich veel bacteriën verzamelen. Daarom is een goede verzorging van geslachtsdelen ook erg belangrijk. Jongens moeten vooral letten op een schone voorhuid. Dit doe je door de voorhuid wat naar achteren te schuiven en na het wassen (zonder zeep!) weer terug te schuiven. Meisjes moeten altijd hun billen van voor naar achteren schoonmaken. Op die manier kunnen er geen darmbacteriën in de vagina terechtkomen. Zeker bij ongesteldheid (menstruatie) is het belangrijk extra aandacht te besteden aan een goede hygiëne. Was de vagina niet met zeep, omdat het vaginaslijmvlies heel gevoelig is.