Er wordt vaak gedacht dat seksuele opvoeding alleen gaat over de voortplanting. Maar seksuele opvoeding gaat over veel meer.

Bijvoorbeeld:

• de lichamelijke verschillen tussen jongens en meisjes
  • de lichamelijke veranderingen in de puberteit
  • seksuele gevoelens en verliefdheid
  • het aangeven van eigen grenzen en respect hebben voor de grenzen van anderen

Ouders begeleiden hun kinderen in hun groei en ontwikkeling. Kinderen maken veel ontwikkelingen door zowel lichamelijk als emotioneel. Ieder kind heeft seksuele gevoelens en heeft het recht zijn eigen seksualiteit te ontdekken. Seksuele opvoeding is een continu proces dat aansluit bij de verschillende fases in de (seksuele) ontwikkeling van het kind. Praten over seksualiteit kan lastig zijn en vragen oproepen.

Met het verhaal van de eicellen en de zaadjes hebben de meeste ouders niet zoveel moeite. Maar dat is maar een klein stukje van waar kinderen nieuwsgierig naar zijn. Kinderen zijn bezig hun eigen lichaam te ontdekken en de gevoelens die daarbij horen. Ze zijn nieuwsgierig naar borsten en schaamhaar en vragen zich af of zij dat ook krijgen. Ze willen weten hoe je tongzoent en wat lesbisch is.

Aandachtspunten voor u als ouder hierbij kunnen zijn:

• praten over seksualiteit is belangrijk
  • kies woorden die bij u passen
  • bepaal uw eigen grenzen
  • bewaak de grenzen van het kind
  • realiseer u dat uw eigen opvoeding een rol speelt
  • bedenk welke onderwerpen u wilt bespreken en welke niet
  • benut geschikte momenten (bijvoorbeeld als een kind een vraag stelt)
  • aandacht voor knuffelen, aanraken en het ontdekken van het eigen lijf zijn belangrijk
  • de preventie van onder andere seksueel misbruik en / of seksuele intimidatie begint bij seksuele opvoeding.

Seksuele opvoeding is belangrijk omdat kinderen dagelijks op straat, via de media, via internet en op school informatie krijgen over seksualiteit. Ook krijgen zij informatie van vriendjes en vriendinnetjes. Deze informatie klopt niet altijd. Als u zelf met uw kind praat over seksualiteit, weet u zeker dat uw kind de informatie krijgt die u belangrijk vindt. U kunt op elke leeftijd, met of zonder woorden, communiceren met uw kind over relaties en seksualiteit. De seksuele opvoeding van een kind begint namelijk al bij de geboorte. Een baby die veel geknuffeld wordt door zijn ouders krijgt de boodschap mee dat het de moeite waard is om lief te hebben.

Brochure 'Praten met je kind over relaties & seksualiteit' (NIGZ, 2006)
Aan de hand van concrete dialoogjes laten de auteurs Sanderijn van der Doef en Silvia de Ruiter zien hoe de ouder / verzorger kan omgaan met vragen en opmerkingen van het kind over relaties & seksualiteit. Naast tips staat achterin een lijst met interessante boeken en adressen van nuttige website. Het is te bestellen via Rutgers Nisso Groep, onder bestelnummer OJ051807.