De jeugdgezondheidszorg houdt zich bezig met een gezonde ontwikkeling en opvoeding voor alle kinderen van 0-19 jaar.

Mijn kind is veel kleiner dan klasgenootjes, is dat normaal? Ik vind het zo lastig om grenzen te stellen voor mijn kind, hoe kan ik dat verbeteren? Mijn kind kan moeilijk meekomen met sport en behendigheidsspelletjes op school, kan ik daar wat aan doen?
Met al dit soort vragen kunt u terecht bij Jeugdgezondheidszorg.

Kent u Jeugdgezondheidszorg (JGZ)? We worden ook wel schoolgezondheidszorg genoemd en we zijn onderdeel van de GGD. We zijn er voor uw kind! Dat doen we door op school en op de JGZ-locatie onderzoeken te doen en vaccinaties te verzorgen. En door samenwerking met pedagogisch medewerkers en schoolmaatschappelijk werk.

Wat kunt u komend schooljaar van ons verwachten?

• Gezondheidsonderzoek 5-jarigen
    De dokterassistent kot op school om van alle kinderen die zijn geboren in 2007 de ogen en oren te onderzoeken en hen te wegen en te meten. De kleding blijft aan. Voorafgaand krijgt uw kind een vragenlijst mee voor u om in te vullen. En na afloop krijgt uw kind de uitslag mee naar huis. Een aantal kinderen wordt daarna nog door de arts opgeroepen voor aanvullend onderzoek.
  • Gezondheidsonderzoek groep 7
    U wordt met uw kind uitgenodigd bij de verpleegkundige om te praten over de gezondheid van uw kind. U vult voorafgaand aan het gesprek een vragenlijst in. Ook weegt en meet de verpleegkundige uw kind.
  • Vaccinatie 9-jarigen
    Alle kinderen die geboren zijn in 2004 krijgen een uitnodiging voor twee inentingen: eentje tegen BMR (bof, mazelen, rodehond) en eentje tegen DTP (difterie, tetanus, polio). De uitnodigingen worden naar uw huisadres gestuurd.
  • HPV-vaccinatie 13-jarige meisjes
    Alle meisjes die 13 jaar worden, krijgen op het huisadres een uitnodiging voor de vaccinaties tegen baarmoederkanker.

Verder kunt u altijd, in welke groep uw kind ook zit, een afspraak maken als uv ragen of problemen heeft. Bijvoorbeeld over zijn of haar gehoor, groei, (op)voeding, motoriek of sociaal-emotionele ontwikkeling. U, uw kind, de school en wij zelf kunnen dan een extra onderzoek aanvragen.
Bovendien zitten wij in het Zorg Advies Team (ZAT) van school, waarin kinderen worden besproken over wie vragen of zorgen zijn. Bijvoorbeeld over het gedrag, de thuissituatie, het (ziekte) verzuim, de spraak-taalontwikkeling of de motorische- of sociaal-emotionele ontwikkeling. Voordat we uw kind bespreken, meldt school dat altijd eerst aan de ouders.

Vragen? Zorgen? Problemen? Afspraak maken? Komt u gerust langs op de JGZ-locatie bij u in de buurt. Jeugdgezondheidszorg is ook bereikbaar via telefoonnummer (020) 555 5964 of via e-maioladres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor meer informatie over Jeugdgezondheidszorg of wat de jeugdarts en de sociaal verpleegkundige JGZ voor u betekenen, kijkt u op de website van de GGD.